home update: 4 januari 2018 wandelfreaks.com
info blog wandelen media fossielen blog English

Grenslandpad 363 km van Sluis naar Thorn

5e etappe Westerscheldetunnel - Zwaaksche Weel 14,5 km

Foto's
1 mei 2005 Samenvatting: Gelopen Kaart 12 t/m 14 Zonnig en zeer warm. Heerlijke wandeling in een onvoorstelbaar mooi gebied zo dicht bij huis.

Omdat we bij Pa en Marijke slapen en omdat we de Westerscheldetunnel niet meer door hoeven, kunnen we wat langer op bed blijven. Desalniettemin zijn we toch al rond 7 uur wakker. Lekker rustig opgestaan en op het gemakje samen ontbeten en brood klaargemaakt voor onderweg. Rond 9 uur vertrekken we naar Nisse om de auto van Pa bij de Zwaaksche Weel te parkeren. Daarna met onze auto naar het Tolplein van de Westerscheldetunnel. Het is al vroeg warm en het beloofd de eerste echte zomerse dag van dit jaar te worden. Een goed begin van Mei dus. We zijn allemaal blij dat we eindelijk weer verder gaan met het Grenslandpad. Door griep en de operatie van Milan heeft het allemaal wat langer geduurd dan gepland. We lopen eerst een stukje langs de weg over het fietspad. Meteen valt het op hoe groen en fris alles hier al is.
Al snel slaan we af en komen op een rustig landweggetje. Er staan fruitbomen in bloei met mooie roze bloesems en overal langs de slootkant groeit en bloeit volop Fluitekruid. Een erg mooi en rustgevend plaatje. We komen via een bizar vormgegeven rotonde
's Heerenhoek binnen. Het is nog vroeg op deze zondagochtend en we komen dan ook bijna niemand tegen. We slaan meteen rechtsaf en komen door de Werrilaan, een laan met mooie oude huizen en een prachtig gerestaureerde boerderij die nu dienst doet als bedrijfspand. We volgen nu de Barbesteinweg. Een lange, enigszins saaie, weg die helemaal doorloopt tot aan de dijk. Aan het einde van deze weg gaan we links de Meerkotsedijk op. Een mooie groene dijk met bomen langs beide zijkanten. We stoppen hier voor een eerste bakje koffie. Milan is zeer tevreden dat hij even uit zijn wandelwagen bevrijd wordt en kan even lekker spelen op een kleed. Het is al aardig warm en we genieten van de rust en het uitzicht over de akkers.
Na de koffie gaan we verder over de fraaie dijk die nu bezaaid is met Madeliefjes. Onderaan de dijk komen we verschillende mooie oude boerderijen tegen met prachtige rijen oude Knotwilgen, kippen en hanen en allerlei andere boerderijdieren. Aan het eind van de dijk komen er 2 vrolijke Pony's aangehuppeld en Milan heeft zijn eerste kennismaking met deze dieren. Op de Oudekamersedijk passeren we een vennetje dat rijkelijk begroeid is met wilde bloemen en planten. We vervolgen onze weg over een grindpad met wit grind en lopen langs vele boomgaarden. Er volgt eens tuk graspad en nadat we een leuk houten bruggetje overgestoken zijn komen we op weer een stuk Oudkamersedijk. Hier staan gedenkbomen langs de dijk. Het lezen van de vele gedenkplaatjes van overleden kinderen stemt ons een beetje somber. Gelukkig is de omgeving prachtig en bij het zien van een boomhut in een oude Knotwilg besef ik dat het leven gewoon zijn gang gaat en dat er hier gelukkig ook kinderen spelen. We komen bij het Schouwerweel. Een zeer mystieke plek met een ven en daaromheen vele oude kromme Knotwilgen.Op de Grotedijk komen we de schaapherder met zijn vele schapen tegen en Milan maakt wederom kennis met een voor hem nieuw dier. Ook zien we lammetjes op de dijk, verscholen achter de bomen voor wat schaduw op deze warme dag. We gaan nu richting Nisse en passeren weer een aantal oude boerderijen, waarvan sommige een vervallen schuur laten zien. Zonde. De weg naar Nisse is bijzonder groen en omgeven door Boomgaarden. In deze tijd van het jaar staan de fruitbomen in volle bloei en het is een prachtig gezicht. Op het dorpsplein van Nisse pauzeren we langdurig en genieten van de eendjes en de spelende kinderen. Milan zit heerlijk op een kleed in het gras en heeft het prima naar zijn zin. We vervolgen onze weg over de Akerweg, een zandpad dat ons richting het Heggenreservaat voert. Het is hier erg druk en het lijkt alsof de hele plaatselijke bevolking vandaag hier is. Mensen zitten gezellig te praten op een paar betonblokken en overal staan auto's. Wij slaan al snel af richting het natuurgebied van Stichting Natuurmonumenten: Het Heggenreservaat. Een gebied met allemaal weides omgeven door heggen. We gaan de Sluishoekwegeling in. Een smal graspad door dicht begroeide struiken. De temperatuur is inmiddels de 25 graden gepasseerd en in dit dicht beboste stukje uit de wind lijkt het wel tropisch warm. We moeten een houten hek door en tillen de wandelwagen er overheen. We lopen richting de dijk en gaan naar boven. Een lang stuk grinddijk, de Koedijk, volgt. We nemen hier een korte pauze en eten een appel. Nog een stukje dijk en dan komen we bij het Zwaaksche weel, waar de auto vlakbij geparkeerd staat. Het was een zeer mooie warme dag en een bijzonder mooie wandeling.