home update: 4 januari 2018 wandelfreaks.com
info blog wandelen media fossielen blog English

Grenslandpad 363 km van Sluis naar Thorn

6e etappe Zwaaksche Weel - Kruiningen 15,5 km

Foto's
28 mei 2005 Samenvatting: Gelopen Kaart 15 t/m 17 Zonnig en warm met een lekker windje. Een ontmoeting met een man van 102 jaar oud en vele verhalen.

Een pittig windje maakt dat het vandaag minder heet is. We vertrekken rond kwart voor 9 richting Kruiningen en wachten op de Markt op pa. Marijke is er vandaag niet bij vanwege Zussendag. We gaan verder waar we de laatste keer gestopt zijn, bij de Zwaaksche Weel. De route van vandaag begint meteen op een mooi dijkje waar langs de kanten volop gras en planten groeien. Om ons heen het oerhollandse landschap. Witte paarden in de wei, Knotwilgen, en een grindpad langs dichtbegroeide struiken. Ineens zien we de rood-witte borden die de overgang van een spoorlijn aangeven. Het lijntje van de toeristentrein loopt dwars door dit gebied. Ooit gebruikt als "echte" spoorlijn. Nu liggen de rails er verlaten bij en wachten op de dag dat het zomertreintje weer rustig voorbij boemelt.
Op de dijk naar īs Gravenpolder zien we een oud Hollandse molen met op de achtergrond een aantal moderne windmolens. Een koddig gezicht. In het dorp nemen we rond half 11 de eerste pauze voor een kop koffie. Als we nog maar net op het bankje zitten komt er een oud mannetje aangesloft. Hij loopt met een stok en het gaat niet snel, maar hij ziet er nog fief uit. Hij mompelt dat er zeker geen plek meer voor hem is, maar als we zeggen dat hij er zeker nog bij kan zitten is het ijs snel gebroken. Hij begint te vertellen over zijn leven als boer in Nisse en hij houdt niet op. Als we erachter komen dat deze praatgrage man al 102 jaar oud is kunnen we alleen nog maar diep respect hebben. Als ik zeg dat ik op deze manier ook wel 102 wil worden verteld hij dat het ook wel eens tegenzit. Hij woont nu bij zijn dochter en schoonzoon, maar die zijn ook al 73. De man blijft maar vertellen en we genieten ervan, maar moeten toch echt verder.
Nog een stukje door de polder waar we 2 oude mannen op een tandam tegenkomen. Heerlijk als je op die leeftijd nog lekker naar buiten kunt. Aan het eind van de polderweg bereiken we de dijk langs de Westerschelde. Eerst nog een kleine 2 kilometer onder de dijk en dan kunnen we lekker met ons gezicht in de wind op de dijk lopen. Ondanks de ietwat nevelige lucht is het zicht geweldig. Het is laag water en door de wind draaien de windmolens driftig in het rond. Dankzij het windje is het goed toeven in de zon. Milan is inmiddels lekker in slaap gevallen. Aan het eind van de dijk eten we een boterham op een bankje in de wind. Na nog enkele kilometers over de dijk komen we in Hansweert. Hier steken we de 2 oude sluizen over. Een vreemd gezicht. Sluisdeuren in het gras en de oude sluis dichtbegroeid met grassen en planten. Een beetje triest, maar als we een stuk verder de inmense bouwwerken van de nieuwe sluizen zien, begrijpen we dat dit een noodzakelijk kwaad is. Gelukkig zijn de oude sluisdelen zichtbaar gebleven, ook al staan er vele kranen die aangeven dat er volop gebouwd wordt in dit dorp.
Nog een stukje weg en we zijn alweer in Kruiningen waar de auto van pa al staat te wachten. We rijden terug naar de Zwaaksche Weel waar onze auto staat en maken nog wat fotoīs. Rond 4 uur zijn we weer thuis en sluiten de dag af met een barbeque.
Andorra Denemarken Italië Noorwegen Spanje links
Aruba Duitsland Kaapverdië Oostenrijk Zweden nieuws
België Engeland Liechtenstein Polen Zwitserland 100 selfies
Bonaire Frankrijk Luxemburg Portugal
Cuba Gambia Nederland Slovenië


© Wandelfreaks.com 2004 - 2018