home lezingen en presentaties advies op maat update: 14 februari 2018
info blog wandelen media fossielen blog English

Grenslandpad 363 km van Sluis naar Thorn

9e etappe Heimolen - Nispen 17,5 km

Foto's
19 december 2005 Samenvatting: Gelopen Kaart 25 t/m 28 Zonnig en koud, verkeerd gelopen, verloren handschoen en een kapot fototoestel.

Vandaag is het een stralende dag. De zon schijnt volop en er is weinig wind. Omdat het al de hele week flink vriest pakken we Milan toch maar in een skipak. Met frisse zin vertrekken we vanuit Heimolen. Eerst steken we het erf van een boerderij over en daarna komen we op een glooiend pad langs weilanden. Niet veel later komen we in het bos De Lievensberg. Eindelijk bos. En wat voor bos. Lange rijen kronkelige bomen en een prachtige beukenlaan met dieprood-bruine kleuren. Ik fotografeer er lustig op los. We passeren een soort sportveldje in het bos, gemarkeerd door bomen die in een vierkant staan.
Dan komen we bij een heidegebied en hier gaan we op zoek naar de hoogste heuvel waarop een picknicktafel zou moeten staan. Tijd voor een bakje koffie. Mijn fototoestel weigert op dit punt in alle staten. De lens komt nog wel naar buiten, maar zodra ik een foto wil nemen slaat het toestel uit. Als ik even later mijn hand in mijn zak stop voel ik een losse batterij. Ik ben klaarblijkelijk mijn batterijen verloren. Gelukkig heb ik reservebatterijen bij me, maar dit zijn gewone en geen oplaadbare. Helaas werkt die niet langer dan 2 foto's. Klaar en uit. Geen foto meer te nemen. Ik baal verschrikkelijk. Gelukkig heeft Marijke nog wel een fotocamera bij zich, maar geen digitale. Voor mij is deze wandeldag anders dan andere dagen. Ik voel me kaal, omdat ik geen foto's kan nemen. En het is juist zo'n prachtige dag. Ik zie zwammen en gekronkelde bomen, leuke doorkijkjes en meertjes. Na de koffie lopen we verder door het bos en gaan we op zoek naar een slagboom bij een hotel. Dan passeren we manege Molenzicht, waar ik vroeger enkele jaren op Ponykamp ben geweest. Even tijd voor wat herinneringen.
Ondertussen moppert Pa dat hij niks van de route begrijpt. We volgen wel de rood-witte markeringen, maar de beschrijving in het boekje klopt totaal niet meer. Als we nog eens goed kijken en lezen blijkt dat we vrolijk de GR5 aan het volgen zijn. We hebben een afslagje gemist. We moeten terug en dit betekend toch een kilometer of 4 omlopen. Dat is wel even balen, maar aan de andere kant, het is prachtig weer dus wat geeft het.
We gaan terug naar het punt waar we denken verkeerd gelopen te zijn en zetten er flink de pas in. Het is al bijna half twee als mijn maag begint te knorren. Milan is nog wakker, dus we stoppen eerst voor een boterham. Daarna gaan we snel verder. We volgen nog een flink stuk bos en Milan valt lekker in slaap. Anderhalf uur lang. Ondertussen zijn we het bos uit en passeren de Belgische grens. Een appeltje en weer snel verder. We komen langs een prachtig landgoed met een oud kapelletje in de tuin. Een zeer mooi, maar erg verlaten stekje. In een weiland staan een groep mannen en af en toe loopt er iemand uit de groep vandaan en vervolgens blaast er iemand op een fluit. We verzinnen wat ze zouden kunnen doen daar. Van schaapherdershonden trainen (maar er zijn geen honden) tot boerengolf. Niks van dit alles. Verderop staan een aantal auto's met felle honden erin. Het zijn vechthonden zien we op de stickers op de auto's. Ze gaan dus honden trainen. Wij maken dat we weg komen. Inmiddels staat er een flinke wind en aangezien we op een zandpad lopen krijgen we een heuse zandstorm. Ik moet Milan in de wagen trekken in plaats van duwen om te voorkomen dat hij al het zand in zijn gezicht krijgt. We bereiken grenspaal nummer 241 en Marijke maakt de broodnodige foto.
We volgen nu een stukje polderweg en passeren wat leuke optrekjes. We zien paarden in de wei en Milan mag nog een stukje zelf lopen. Hij is helemaal gelukkig. Na een vermoeiende tocht komen we aan in Nispen en zien al snel de auto staan. Uiteindelijk zo'n 20 kilometer gelopen. Bij thuiskomst bleek dat ik ook nog één van mijn handschoenen ben verloren. Dat is op zich niet zo erg, maar ik had vandaag mijn lederen zomer-motorhandschoenen meegenomen en het is toch jammer om deze te verliezen.
Andorra Denemarken Italië Noorwegen Spanje links
Aruba Duitsland Kaapverdië Oostenrijk Zweden nieuws
België Engeland Liechtenstein Polen Zwitserland 100 selfies
Bonaire Frankrijk Luxemburg Portugal disclaimer
Cuba Gambia Nederland Slovenië


© Wandelfreaks.com 2004 - 2018