Gastblog Reisfanaten.be: wandelen in de Vlaamse Ardennen

Wandelen is actief en ontspannend tegelijk. Zo kun je in de Vlaamse Ardennen heel wat kilometers afleggen terwijl je ondertussen geniet van een prachtige omgeving. De Vlaamse Ardennen is een streek in het zuiden van de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen. Het is een glooiend landschap en mooie vergezichten. Vanwege het heuvelachtige landschap is het vernoemd naar de Ardennen, terwijl het bijzonder genoeg niet eens in de buurt ligt. Wel vind je er net als in de gewone Ardennen een groot aantal prachtige Vlaamse wandelroutes. Welke vijf wandelroutes mag je tijdens een verblijf in de Vlaamse Ardennen zeker niet overslaan?

©Flickr.com
©Flickr.com

1 – Rooigemsebeekroute

De Rooigemsebeekroute is zeer populair onder zowel beginnende als geoefende wandelaars. Het is ruim 13 kilometer lang en voert door een glooiend en groen landschap. Het is dan ook een geweldige route om mooie foto’s van de natuur te maken. Tijdens de Rooigemsebeekroute kom je drie schilderachtige dorpjes tegen die Wannegem-Lede, Huise en Mullem heten. Wandel door de charmante straatjes en waan je voor even in het verleden. Tevens vind je langs deze route twee kasteeldomeinen, windmolens en eeuwenoude dorpspleintjes.

2 – Kluisbosroute

De Kluisbosroute is een fijne ervaring voor iedereen die graag door een groen bos wil wandelen. Het maakt deel uit van het wandelknooppuntennetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen. Je wandelt in totaal 9 kilometer lang door een bos van ruim 300 ha. Werkelijk overal kom je statige en indrukwekkende beuken tegen. Het kluisbos bevindt zich bijzonder genoeg bovenop de Kluisberg. Deze 141 meter hoge berg maakt deze route pas echt bijzonder!

3 – Muziekbosroute


©commons.wikimedia.org

Bij de Kerk Louise-Marie in de plattelandsgemeente Maarkedal, begint de Muziekbosroute. Het is een parcours voor actieve wandelaars die wel van een uitdaging houden. Deze route is namelijk 11 kilometer lang en vrij steil. Bovendien loopt de muziekbosroute meestal langs onverharde wegen en paadjes. Vergeet daarom niet om een goed paar wandelschoenen mee te nemen! Alle moeite is het echter meer dan waard wanneer je geniet van het prachtige uitzicht op de Trosbeek en de 148 meter lange Muziekberg. Ook de Geuzentoren is een letterlijk hoogtepunt van deze Vlaamse wandelroute.

©commons.wikimedia.org
©commons.wikimedia.org

4 – Omer Wattezroute

De Omer Wattezroute heeft haar bijzondere naam te danken aan de schrijver Omer Wattz, de bedenker van de term ‘Vlaamse Ardennen’. Alleen al dit bijzondere feit maakt het een route die je zeker eens moet bewandelen. Tijdens deze wandelroute geniet je van prachtige vergezichten, beboste heuvelkammen en beekjes. Ook kom je onderweg waarschijnlijk de Kasteelmolen uit 1456 tegen. Deze watermolen wordt zelfs vandaag de dag nog gebruikt voor het malen van veevoeder. De Omer Wattezroute bestaat uit verharde wegen en onverharde paden. Hou er rekening mee dat je soms een flink stuk omhoog moet lopen.

5 – Kartuizerroute

Heb je altijd al willen wandelen langs de schilderachtige dorpjes en groene natuur van Oost-Vlaanderen? Dan is de Karthuizerroute precies waar je naar op zoek bent. Je begint deze 14 kilometer lange tocht bij de kerk van Sint-Martens-Lierde aan de Kartuizerstraat. Vervolgens loop je onder andere langs de indrukwekkende kartuizerpriorij en bloemmolens die het idyllische landschap nog mooier maken. Hou er wel rekening mee dat je af en toe onverharde wegen tegen komt, dus goede wandelschoenen zijn onmisbaar.

Door: Reisfanaten.be

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *